Wednesday, 11 January 2017

~Road Trip ke Utagha bersama Pakra & Mak beliau~

assalamualaikum guys,
okay dah lama berabuk sangat blog ni, 
dekat setengah taun tak menaip,
macam biasa la kalini nak share trip aku baru2 ni di tahun baru,
walaupun Malaysia dikejutkan dengan kenaikan harga minyak
sebanyak 20 sen, yang menjadikan harga minyak RON 95 sekarang 
RM 2.10 / liter
banyak tu woi
tapi tak tahan dah weh
pasni aku duk Kerteh untuk intern,
ni je la saki baki masa yang ade untuk berjalan ke Utagha, 
sebelum jadi orang pantai timur pulak hehe
okay so idea ni actually kami dah pikir lama dah
tapi tak penah execute pun 
so tetiba tengah otw nak pegi makan masa tu pukul 10 malam
aku terlepas cakap pulak 
kan best kalau kita pegi amek gamba kat perlis pagi esok, pastu kita singgah ah penang
boommm
dia terus cakap
jom patah balik amek baju
hahahahahahahaa
maka dalam masa 1 jam 30 minit
kami buat persediaan rapi yang ringkas
camera check
kete check
baju check
setel, pkul 11.30 kitorang gerak 
tapi berenti dulu makan jap, perut asyik krooh krooh je dari tadi
okay setel makan kol 12.00 am
we start our journey
co-driver memang terbaik, banyak sembang kasi mata aku tak ngantuk
pastu first stop isi minyak kat RnR Sungai Perak, masa tu dah pukul 2 kot
pastu sambung balik, drive dalam keadaan cruise je
tak rushing, lek lek je
pastu dalam pkul 4 aku dah ngantuk sangat,
masa tu pegi berenti kat RnR Gurun
tidur dalam kete, nasib aku dah bawak bantal 2 bijik
pastu aku mmg takleh tido sgt tak tau pasal apa
tido tido ayam orang kata,
pkul 6.00 dia ngn mak dia dah pegi mandi n solat subuh
aku extend skit kol 6.30, pasai ngantuk gila
dah setel tu, sharp pukul 7 kitorang gerak semula menuju ke Padang Besar
dalam pukul 8.10 lebih kurang, dah sampai ke jalan yang epik
memang lawa untuk buat amek gamba,
jalan ni kat lepas dari unimap, otw ke padang besar
kat kiri kanan ade ladang tebu
so ni la antara scenery yang aku amek,
korang enjoy dulu gamba ni okay 









pastu kami teruskan lagi perjalanan ke Padang Besar,
sampai dalam pkul 9.30 pasai lebih kurang sejam jugak kami duk amek gamba
lawa kateko
bila lagi nak mai kan
ha sampai2 kami pun duk cari la tempat orang shoping tu 
sekali rupenye tutup pasai esok budak2 nak sekolah dah
so maybe depa duk beli baju sekolah apa semua la kot
kami pun sarapan la dulu kat sini 


lepas sarapan, aku mintak co driver tak over the wheel
coz aku ngantuk nak mati boleh accident kalau drive
so dia pun drive la sampai ke Alor Setar
dalam pkul 12 gitu sampai dah
cam biasa la amek gamba kat dia punya menara dulu
betul2 kat depan Aman Sentral yang depa duk bangga kan tu hehe


lepaih tu kami pun ade idea bijak, pegi charge semua kelengkapan elektronik kami
kat Starbuck kat dalam tu
dah kat sana takkan charge saje, mau kena curah ngan kopi atas muka ye dok
so beli la secawan, ngn 2 dish 
lagi 2 orang duk minum air kosong je tapi pakai mug starbuck
tu pun dah rase bangga kembang abih lubang hidung ni hehehe


sambil2 tu kami pun pegi cari jap instax punya kodak,
then dalam pukul 1 gitu kami pun slow2 la chau memandangkan hari nak hujan
yang lawaknya kami memula cari surau kat situ
tanya la sorang pakgad ni
dia pun dengan yakin cakap la
kona kiri pastu hang teruih ja
kesudah tak jumpa, malaih nak cakap banyak, nek kete chau je ke penang
sampai penang dalam pukul 2 lebih, kami pun naik fery ke georgetown, 
kat butterworth tu sesak jangan cakap la, nak2 jalan depan terminal tu 
huih sakit hati drive situ
tapi alhamdulillah berkat kesabaran training dari memancing kat tasik UTP, 
sampai jugak la nek ferry




oh ye, gamba first dari instax ni tak menjadi,
dia keluar gamba macam corak kulit ikan kerapu
sejak bila muka kami berdua ni macam ikan kerapu pulak en haih



okay nek ferry ni tak sampai sejam rasenye
kejap je 
sampai kat sana kami terus cari surau or masjid
pasai blom solat lagi en 
so dah siap solat kat Masjid India ni 
kami pun terus ke padang kota lama,
nak cari Mee Sotong yang diagung agungkan oleh orang penang ni 
nak try skit sama tak tekak kita hehe
sampai je kat sini, hang pegi cari Esplanade 
kat sana tu penuh kedai makan tapi didominasi oleh 2 kedai je 
yang jual mee sotong n jual coconut shake ni 
beratur kemain lama gila nak beli mee sotong ni
memang ramai tapi lembab la 
kalau tak sedap memang aku sumpah seranah je
sempat jugak sambil beratur ni
banyak sindiket peminta sedekah
guna trik anak kecik nangis duk mintak air coconut shake
haih apa nak jadi ntah
so kami pun order la sepinggan sorang
so review aku, 
mee dia macam mee goreng mamak biasa je cuma dia extra skit rasa mamak tu
pastu kuah sotong dia agak padu kot 
tu yang menambah selera pengunjung2 kat sini
maaf la tak amek gamba, sempat bismillah pastu ngaappp
habih
harga pun berpatutan , RM 5 sepinggan, 
manakala air coconut shake tu RM 4 segelas,

happpy kid setelah dipenuhkan perut nya dan "saka" beliau telah diberi makan

then saje la jejalan skit kat situ tengok apa ada
tak lain ramai couple rempit lepak, n pakcik2 cina buat gathering




then balik tu kami ikut jambatan baru, 
jambatan Sultan Abdul Halim yang sangat2 panjang 
sangat best nya pasai jambatan ni memang cepat kalau kami nak balik ke arah ipoh,
macam shortcut pulak
tetiba masuk highway
terus gerak balik
berenti kat RnR Sungai Perak yg ke arah selatan pulak
makan jap, pastu kami teruskan perjalanan,
sampai kat rumah dalam pkul 11 malam
alhamdulillah segalanya lancar
esok pulak trip ke Sunway Lagoon pulak, so aku pun tido la terus pasai ngantuk na mati
so thats all for now 
hopefully korang dapat la mende yang bermanfaat dari coretan kali ini,
hingga bertemu lagi , babai 

~END OF TODAY: harga minyak Malaysia naik bukan penghalang untuk anda buat roadtrip yang menakjubkan~



No comments:

Post a Comment